ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Akıllı Robotlar
Çeşitli sektörlerdeki üreticiler, operasyonlarında uzun zamandır robotlardan faydalanmaktadırlar. Dünyada robot teknolojisi artık hem yetkinliklerini geliştirerek daha otonom, esnek ve iş birliğine yatkın hale geliyor hem de sahip olma maliyetini düşürüyor. İlerleyen dönemde robotlar birbiriyle etkileşimlerini arttıracak, insanlar ile yan yana daha güvenli bir şekilde çalışacak ve bir yandan da öğrenme kabiliyetlerini geliştirecek.
Otomatik Yönlendirmeli Araç (AGV)
Otomatik yönlendirmeli araçlar ya da otomatik güdümlü araçlar olarak adlandırılan AGV’ler merkezi bir kontrol ünitesi tarafından kontrol edilerek bir operatöre ihtiyaç duyulmadan otonom olarak çalışabilen, malzemelerin bir noktadan başka bir noktaya taşınması, istiflenmesi ve montaj hattındaki istasyonlara parça getirilmesi gibi işlevlerde kullanılan otomatik çalışan sistemlerdir.
Pick by Light Sistemleri
Pick by Light, depodaki raflardan ürünleri toplamakla görevli operatörü, toplanacak ürünün bulunduğu rafta yanan bir ışık vasıtasıyla yönlendiren bilgisayar destekli bir sipariş hazırlama prosedürüdür.
RFID (Radio-Frequency Identification)
RFID, küçük bir çip ve anten içeren küçük devrelere sahip bir elektronik cihazdır. RFID teknolojisi, adından da anlaşılacağı gibi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir. RFID teknolojisi sanayide genellikle raflarda, taşıma sistemlerinde ve montaj hatlarında kullanılmaktadır.
Akıllı Gözlük Uygulaması
Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının sanayide kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Yalın üretim uygulamaları kapsamında planlı bakım ve otonom bakım çalışmaları akıllı gözlükler ile uzaktan yapılabilmektedir.
MES (Manufacturing Execution System)
Üretim Yürütme Sistemi (MES), üretimde kullanılan her türlü metot ile aracın toplandığı, çevrim içi olarak entegre edilen bilgisayar destekli bir sistemdir.
MES dört temel işlevi yerine getirir:
• Üretim sahasından anlık-eş zamanlı veri toplar (örneğin makine duruşları, kalitesizlik nedenleri, çevrim zamanı vb.).
• Verileri düzenleyip merkezi bir veri tabanında saklar. ERP ile entegre şekilde çalışabilmektedir.
• Planlama ve mühendislik büro gibi verilerin saklandığı diğer bilgi sistemlerinden kritik verileri de dâhil ederek tüm verilerin ağ üzerinden erişilir olmasını sağlar.
• ERP’den iş emirlerini alıp düzenleyerek üretim birimlerine aktarır. Aynı zamanda vakalara eş zamanlı detaylı planlama ile tepki vererek verimliliği ve kaliteyi artırır.
Dijital İkiz Uygulaması
Dijital ikiz (digital twin) fiziksel bir ürünün ya da bir hizmetin gerçek dünyadaki davranışının ve oluşturduğu sonuçların sanal modeli olarak tanımlanır.Bu uygulumanın avantajları,
• Tasarlanmış bir ürünü fiziksel dünyaya sunmadan önce kolay yoldan denememizi sağlar.
• İşletme maliyetini azaltır, ekipman ve varlıkların ömrünü uzatır.
• Arızaların oluşmadan tespit edilmesi ve önlenmesini sağlar.
• Sistemin ya da ürünün uzaktan izlenmesini sağlar.
• Oluşan problemlerin uzaktan çözüme ulaştırılmasını sağlar.
• Uyarı sistemlerinin geliştirilmesinde önemli faydalar sağlar.
Yapay Zekâ Uygulaması
Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.
• Yapay zeka ile geliştirilen otonom fabrikalar sayesinde hızlı üretim sağlanıyor.
• Yapay zeka üretim aşamalarının anlık takibini yapıyor dolayısıyla olası bir hata olması durumunda anında bildiriyor.
• Baştan sona üretimin kontrolünü sağlayarak verimi maksimuma çıkarıyor.