YALIN ÜRETİMİN LOJİSTİK ETKİSİ
Lojistik, müşteri taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hammaddenin tedarik aşamasından başlayan ve ürünün tüketilmesine kadar geçen süreci kapsayan, ürünlerin depolanmasını, planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi sürecidir.
Yalın lojistik, toplam maliyetlerin minimize edildiği, mamul ve yarımamul stok hareketlerinin düzenlendiği, her türlü israfın önüne geçildiği, lojistik operasyonda her işin bir defada ve doğru yapılmasını ilke edilen, sürekli gelişme ve iyileşme odaklı bir yaklaşımdır.
Depolama, malzeme idaresi ve paketleme sürecinde yalınlaşma: Malzemeler ve yarı mamuller “master carton” dediğimiz taşıma kutuları içinde gelmektedirler. Bu kutular mümkün olduğunca verimli bir depolama sağlayacak şekilde yerleştirilir. Stokların depolanmasında üst üste istiflenerek yatay alandan mekân kazanılmış olmaktadır.
Temin sürelerinin kısaltılması: ERP sistemi ile malzeme ya da yarı mamulün siparişi için gereksiz yere zaman kaybının ve yanlışlıkla iki kere sipariş verilmesinin önüne geçilmiş olur.
Müşteri hizmet düzeyinin arttırılması: Sipariş sürecini kolaylaştırmak için müşteri ve tedarikçinin lojistik operasyonu arasında, gerçek zamanlı ve internet tabanlı bir haberleşme sağlanabilir.
Akış sürelerinin kısaltılması ve hızın arttırılması: Yalınlaşma, parça dağıtım ya da tedarik süreçlerinin akış diyagramlarında sadelik anlamına gelmektedir. Akış diyagramlarında sadelik sağlandığında akış hızlarında da artışlar görülür. Akış hızlarında artışlar beraberinde akış sürelerinin kısalması anlamına gelmektedir.
Stokların en aza indirilmesi: Ürüne değer katmayan ve israf olarak görülen stokların varlığı, maliyet arttırıcı bir etki yapar. Bu yüzden stoklar en düşük seviyede tutularak, malzemeye ya da yarı mamule ihtiyaç duyulduğu anda işletmede hazırda bulunması yeterli olacaktır.
Karmaşıklık derecesinin azaltılması: Hammaddenin alınıp üretim sürecine sokulması ve daha sonra dağıtım kanalları yardımıyla müşterilere ulaştırılması operasyonları için oluşturulan akış diyagramlarının kısa ve öz olmasıyla karmaşıklık derecesi azaltılır.
Ara yüzlerin en aza indirilmesi: İşletmelerde durma, bekleme, kuyrukta bekleme gibi üretimi verimsizleştiren, maliyetlerin artmasına neden olan eylemlere ara yüz denir. Bu ara yüzler sipariş ya da tedarikçiden gelen malzemelerin sayım ve kontrolü süreçlerinde olabilir. Ara yüz sayısı en aza indirilerek verimsizlik azaltılır.