Model Fabrika Konsept

GAZİANTEP MODEL FABRİKA NEDİR?

Türkiye’de Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Merkezi (Model Fabrika) kurulması amacını taşıyan proje kapsamındaki Gaziantep Model Fabrika; Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde hayata geçirildi. Model Fabrika sanayiye model olmak üzere geliştirilmiş bir fabrikadır. Gerçek bir ürünü, üretimi için gerekli makina ve donanımı ve üretim süreçleri vardır. Bu üretim süreçleri üzerinden hazırlanan teorik ve uygulamalı müfredat ile Endüstri 4.0 yolunda yaşanması gereken dönüşümün 3 evresini işletmelerin karar vericilerine ve liderlerine uygulatarak deneyimlemelerini sağlar ve kendi işletmelerinde dönüşümü başlatmaları için ufuk açar.

Gaziantep Model Fabrika‘da ürün olarak dijital market terazisi seçilmiştir. Terazi üretiminde 3 farklı üretim teknolojisi kullanılmaktadır. Bunlar; plastik enjeksiyon teknolojisi, talaşlı imalat teknolojisi ve sac işleme teknolojisidir ve böylece Gaziantep Model Fabrika Türkiye’nin en kapsamlı Model Fabrika’sıdır. Model Fabrika bu teknolojiler ve üretim süreçleri üzerinden sektörlerden bağımsız her imalat sanayine hitap edecek uygulamalar ile dönüşümün başlangıç evresi olarak önce geleneksel üretim şartlarını, daha sonra yalın dönüşümün hayata geçirildiği yalın üretim şartlarını ve son olarak Endüstri 4.0 dijital unsurların entegre edildiği yalın dijital üretim sistemlerini deneyimletmektedir. Böylece işletmelerin dönüşümü başlatabilmeleri için bir yol haritası ve sistematik sunulmaktadır. 

Gaziantep Model Fabrika’da özellikle KOBİ’ler, yalın ve dijital dönüşüm müfredatı ile bu yönde gelişmelerini başlatacak kapsamlı eğitim ve danışmanlık desteği alabilecekleri gibi modülleri ayrı ayrı da alabilmektedirler. ERP devreye alma, Kalite Yönetim Sistemleri, İSG gibi işletmeler için kritik konularda da eğitim ve danışmanlık desteği de alabilmektedirler. Gaziantep Model Fabrika işletmelerin iyileştirme, geliştirme ve dönüşüm süreçlerinde ilk başvurmaları gereken adrestir.

Gaziantep Model Fabrika‘da ürün olarak dijital market terazisi seçilmiştir. Terazi üretiminde 3 farklı üretim teknolojisi kullanılmaktadır. Bunlar; plastik enjeksiyon teknolojisi, talaşlı imalat teknolojisi ve sac işleme teknolojisidir ve böylece Gaziantep Model Fabrika Türkiye’nin en kapsamlı Model Fabrika’sıdır.

MODEL FABRİKA İLE ELDE EDİLEN KAZANIMLAR NELERDİR?

 
1.YALIN ÜRETİMİN AMACI
Yalın üretim, ürün ve hizmet yaratma sürecini israflardan arındırıp sadeleştirerek sunulan değeri mükemmelleştirmek ve bu yolla firma karlılığını arttırmak amacını taşıyan kavram, sistem ve teknikler bütünüdür. Atıkları azaltmak, kaliteyi artırmak ve bu yollarla firmaya değer katmayı amaçlayan bir kavram ve sistem biçimi olan” Yalın Üretim” ilk kez Toyota fabrikalarında ortaya çıkmıştır. Bu yüzden Toyota Üretim Sistemi olarak da bilinir.
 
2.VERİMLİLİK ETKİSİ
Yalın üretimden uzak kalmış sistemler etkili ve etkin olmadıkları için aslında var olan yüksek kapasitelerinin farkında değildirler. Yani verimsiz işlemektedirler. Hali hazırda bulunan dar boğazları görmezden gelip çok çalışma ve yoğun tempo ile planlananı gerçekleştirebileceklerine inanırlar. Yalın üretim ise çeşitli teknikler kullanılarak dar boğazı tespit edip eritmeyi amaçlar. Böylece daha az çalışma ile daha çok iş imkanını sunarak verimlilikte artış sağlar.
 
3.KAPASİTE VE ZAMAN ETKİSİ
Etkin kapasite kullanımı ile mevcut kaynakları daha efektif kullanarak üretim artışı sağlanır. Etkin kapasite kullanımı ile düşük envanter sonucunda alan tasarrufu sağlanır. Yalın üretim ile iş istasyonlarında dengeli bir şekilde dağılım yapılarak kapasite kullanımı daha etkili ve verimli olur. Kapasite kullanım artışıyla birlikte ürün teslim süreleri kısalır. Üretim artışı sonucunda üretim maliyetleri azalarak kar artışı elde edilir.
 
4.SÜREÇ ETKİSİ
Yalın üretim araçları kullanılarak iş yapış biçimi standartlaştırılır ve süreçlerin performans sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanır. Süreçte oluşabilecek sapmalar önceden belirlenir ve istatiksel kontrol altına alınır. Ölçülebilirlik ile sürecin mevcut durumunun ve iyileştirme olanaklarının saptanması, süreç performansının belirlenmesi ve kullanılacak olan verilerin tanımlanması sağlanır.
 
5.KAYNAKLARIN KULLANIMINA ETKİSİ
Yalın üretim araçları ile kaynaklar verimli ve etkin kullanılarak ürün maliyetlerinde ciddi iyileşmeler sağlanır. Çalışanlar çok fonksiyonlu ve etkin bir şekilde kullanılarak verimlilik artırılır. Kanban kontrol sistemi, prosesteki malzeme akışını kontrol etmekle beraber tedarikçilerden gelen malzemelerin alımını da düzenler. Bu sayede kaynaklar daha verimli kullanılmış olur.
 
6.LOJİSTİK ETKİSİ
Depolama, malzeme idaresi ve paketleme sürecinde yalınlaşma, temin sürelerinin kısaltılması, müşteri hizmet düzeyinin arttırılması, akış sürelerinin kısaltılması ve hızın arttırılması, stokların en aza indirilmesi, karmaşıklık derecesinin azaltılması ve ara yüzlerin en aza indirilmesi.
 
7.KALİTE ETKİSİ
Yerinde kalite uygulaması ile kalitesizliğin önlenmesi ile ilgili yöntemler belirlenerek, tutarlı ve sürekli gelişen kalite performansı ve müşteri memnuniyeti oluşturmada sorumluluk bilincinin önemi tanımlanır. Kalite performansındaki iyileşmeler, proses süresini kısaltmak için yapılan geliştirmelerin sürekliliğini ve etkinliğini de arttırır. Yalın üretim araçlarından birisi olan poka-yoke tekniği ile hatalar önceden önleneceğinden hatalı ürün miktarı azalır, müşteri memnuniyeti artar. Otonomasyon ile operatörden kaynaklı olabilecek (dikkatsizlik, tecrübesizlik vb.) hatalar makine tarafından giderilerek hatalı ürün miktarı azalır ve müşteri memnuniyeti artar.
 
8.ENDÜSTRİ 4.0
Sistemlerin birbiriyle iletişim halinde olması esasına dayanan Endüstri Endüstri 4.0’da makineler birbiri ile iletişime geçebilecek, verilerin analizini yapacak ve gerektiğinde insana haber verecektir. Makinelerden veriler sensörler vasıtasıyla alınacak, buluta aktarılacak, MES yazılımı ile işlenecek ve yorumlanması için raporlanacaktır. Sistem daha az maliyetle çalışacak, daha çabuk üretim yapacak ve çok az fire veren bir işleyişe sahip olacaktır.
 
9.ENDÜSTRİ 4.0 UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Akıllı Robotlar
Otomatik yönlendirmeli araç (AGV)
Pick by-light Sistemleri
Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID)
Akıllı Gözlük Uygulaması
Üretim Yönetim Sistemi (MES)
Dijital İkiz Uygulaması ve Simülasyon
Yapay Zekâ Uygulaması

İletişime Geçin!

Geleceğinizi şekillendirmek için bugün bizimle iletişime geçin ve dönüşüm yolculuğunuza birlikte başlayalım!